Laga mat själv

Vi ska nog satsa på att laga maten själva, kanske med en del hjälp av nära och kära... Vet inte än om det blir buffé eller trerättersmiddag. På Brud & Bröllop (under "Mat & Dryck") har jag hittat både trerättersmenyér och bufféförslag som ser goda ut.

Vad sägs om följande meny till exempel...?

   
Förrätt: Laxpaté med sparris och räkor
Huvudrätt: Vitvinsbrässerad kycklingfilé med krassesås
Efterrätt: Svartvinbärsparfait


Vigselpsalmer

I en kyrklig vigsel ingår minst två psalmer. Det finns flera särskilda vigselpsalmer i psalmboken. Det är också vanligt att man väljer någon vanlig sommarpsalm vid ett sommarbröllop, till exempel i denna ljuva sommartid, En vänlig grönskas rika dräkt och Den blomstertid nu kommer.

Märsta församlings hemsida finns det möjlighet att lyssna på hur några av vigselpsalmerna låter. Vigselpsalmerna används ju inte så ofta förutom på bröllop så de är kanske inte så välkända. Men till exempel nr 411 gillar jag. Enkel melodi och vacker text:

Psalm nr 411
Gud har omsorg om vårt släkte,
han har sett vår ensamhet.
Han har skapat man och kvinna,
han har styrt i hemlighet
deras vägar till ett möte
där de livets källa fann.
Kärlek ger han oss att räcka
som en blomma åt varann.

Gud är gränslös i sin kärlek,
i sin skaparfantasi.
Fågelns dun och solens kärna
är hans verk, och så är vi.
När det mörknar över jorden,
när det skymmer i vårt hus
skaparkraft vill Herren ge oss,
mod och lust att tända ljus.

Lyssna på psalm 411 här.

Kyrkomusik.se

kyrkomusik.se finns en stor samling bröllopsmarcher och annan musik att använda i kyrkan. Det är gratis att lyssna.

Skräddarsydd kostym

Det mesta lutar åt att det blir en mörk kostym till min blivande på bröllopsdagen. Eftersom han inte har någon sådan så är det ett bra tillfälle att köpa en. Och eftersom jag har upptäckt att en skräddarsydd kostym inte behöver kosta så mycket så får det nog bli en sådan. Om man beställer via suitopia.se, som jag har läst att många har bra erfarenheter av, så syr de upp kostymen utomlands efter de mått man själv mätt upp. En kostym kostar från 2000 kr, vilket inte alls känns mycket för en skräddarsydd kostym. Kanske något i stil med den kostymen nedan skulle kunna vara något...

Kostym från suitopia.se

tailorstore.se kan man dessutom få en skjorta skräddarsydd efter sina mått, från 298 kr.

Canon in D

Tycker att denna musiken är så fin. Canon in D av Johann Pachelbel. Gillar den här versionen på gitarr. Skulle kunna tänka mig den till exempel som utgångsmusik. Och noterna till denna version finns här.Gratis typsnitt

Det finns mängder av gratis typsnitt att ladda hem från Internet, att använda till sina trycksaker. Det kan vara inbjudningskort, festhäfte, vigselprogram, placeringskort och vad man nu kan tänkas vilja ha till bröllopet. En bra sida att söka gratis typsnitt på tycker jag är dafont.com.

En fördel är att man kan skriva in sin egen text (se bild nedan) och sedan se hur ens egen text ser ut i de olika typsnitten.Väldigt användbart! Detta kan också användas för att snabbt se om typsnitten innehåller å, ä, och ö (det gör tyvärr inte alla typsnitt...).
Exempel på gratis typsnitt från dafont.com

Binda sin egen brudbukett

Inte för att jag tror att det är så lätt, men det skulle vara kul att försöka sig på att binda sin egen brudbukett! Det kanske inte blir billigare än att eställa en, om man vill provbinda och så där, men det blir ju definitivt mer personligt. Jag tänker mig inte att då göra den mest avancerade buketten... Det finns hjälp att få på internet med olika beskrivningar av hur man gör. Här kommer en video:Jag gillar den på bröllopsguiden (bilden nedan) som också har en tydlig beskrivning av hur man går tillväga. Skulle nog kunna bli riktigt fin med vita rosor också...


Orkidébuketten nedan som beskrivs på Gamman är också fin. Även den finns det en beskrivning på hur man gör den. På Gamman finns också beskrivningar av andra buketter och corsage.


blommorhemma.se finns också beskrivningar av hur man binder brudbukett, corage samt beskrivning hur man gör olika bordsdekorationer.

Titanringar

titanringar.com har de enligt mitt tycke otroligt fina ringar. Om det skulle bli ringar i titan skulle vi nog välja att köpa därifrån. Titan är gråare i färgen än till exempel palladium eller rodierat vitguld. Det påminner däremot om orodierat vitguld i färgen. Titan är en hård metall och kan därför ha svårt att forma sig efter fingret, men det är en billig metall, så man kan få mycket ring för pengarna i detta material. Förutom på titanringar.com kan man titta på titanringar på till exempel titaniumera.co.uk och TCOL (kollektionen Tilux).


Palladiumringar

Just nu lutar det mycket åt att det blir ringar av metallen palladium som förlovnings- och vigselring. Det är en metall som är vit i färgen. Men till skillnad från vitguld, som ibland gulnar och då behöver rodieras om, behåller palladium färgen och är därför underhållsfritt. Priset är ungefär detsamma som för vitguld. Platina är närbesläktat med palladium men är tyngre och ungefär tre gånger så dyrt, så det är nog inte aktuellt för vår del.

Några exempel på guldsmeder som jobbar med palladium är:
24 karat
Anders Fors
Artinians Juveler

Palladiumringar från 24karat.se

Om denna blogg...

Jag har skapat denna blogg mest för min egen skull. Tanken är att jag här ska kunna samla inspiration till mitt och sambons bröllop. Än är inte så mycket bestämt angående bröllopet, mer än att vi vill gifta oss, och det är ju en bra början! Det kommer också bli en kyrklig vigsel och vi kommer antagligen inte ha en alltför stor budget. Vi kommer också försöka göra så mycket som möjligt själva, både av ekonomiska skäl och för att det är kul. Här i bloggen kan ni följa min jakt på brudklänning, brudbukett, ringar, bordsdekorationer och en massa annat som hör till bröllop!

Förhoppningsvis kan denna blogg vara en inspiration även för andra som planerar bröllop!

RSS 2.0