Hjärtknäckebröd
Hittade en söt variant på förrätt. Man bakar knäckebröd och stansar ut dem med pepparkaksmått. Sen kan man ju välja lite själv vad man vill ha ovanpå!

Bild: Cult design

Bild: Cult design
Här är ett recept på knäckebröd. Man behöver en kruskavel.
Ingredienser, 35 knäckebrödskakor
50 g jäst
7 dl vatten, fingervarmt (37°)
5 dl fröblandning
1,5 msk salt
2 msk kummin, hel
2 dl rågsikt
10 dl vetemjöl special
3 dl vetemjöl, till utbakningen
Gör så här
1. Lös jästen i vatten, tillsätt fröblandning, salt och kummin. Kör maskinen tills det blandat sig.
2. Tillsätt rågsikten och därefter vetemjölet 1 dl i taget tills degen känns fast men ännu något kladdig. Jäs den i bunken ca 30 min.
3. Häll upp degen på bänken och gör ca 35 äggstora bullar. Lägg en duk över dem och börja kavla ut dem i samma ordning som de gjordes. Kavla på mjölad bänk 2–3 mm tunna kakor med ca 20 cm diameter. Kruskavla till sist.
4. Ha ugnen på högsta temperatur 250-275°. Plåtarna behöver inte smörjas men ska vara heta. Grädda mitt i ugnen tills brödet fått färg och släpper från plåten ca 8–10 min. (Gräddar ugnen ojämnt kan du behöva vända plåten en gång.) I varmluftsugn kan tre heta plåtar gräddas samtidigt.
5. Låt knäckebrödet svalna på galler och borsta av överskottsmjöl.
källa recept: Allt om mat
Ingredienser, 35 knäckebrödskakor
50 g jäst
7 dl vatten, fingervarmt (37°)
5 dl fröblandning
1,5 msk salt
2 msk kummin, hel
2 dl rågsikt
10 dl vetemjöl special
3 dl vetemjöl, till utbakningen
Gör så här
1. Lös jästen i vatten, tillsätt fröblandning, salt och kummin. Kör maskinen tills det blandat sig.
2. Tillsätt rågsikten och därefter vetemjölet 1 dl i taget tills degen känns fast men ännu något kladdig. Jäs den i bunken ca 30 min.
3. Häll upp degen på bänken och gör ca 35 äggstora bullar. Lägg en duk över dem och börja kavla ut dem i samma ordning som de gjordes. Kavla på mjölad bänk 2–3 mm tunna kakor med ca 20 cm diameter. Kruskavla till sist.
4. Ha ugnen på högsta temperatur 250-275°. Plåtarna behöver inte smörjas men ska vara heta. Grädda mitt i ugnen tills brödet fått färg och släpper från plåten ca 8–10 min. (Gräddar ugnen ojämnt kan du behöva vända plåten en gång.) I varmluftsugn kan tre heta plåtar gräddas samtidigt.
5. Låt knäckebrödet svalna på galler och borsta av överskottsmjöl.
källa recept: Allt om mat
Kommentarer
Trackback